Deze blog heb ik geschreven omdat ik nog steeds een behoorlijke verwarring zie bij veel mensen als het gaat om plantaardig en dierlijk vet, en daar krijg ik veel vragen over, want het is zonde als je er net als ik bewust voor kiest om volledig of deels plantaardig te eten en toch iets binnenkrijgt dat slechter is voor je gezondheid dan je denkt. Met deze blog probeer ik dus niet de roomboter aan te prijzen maar ik vertel alleen over het verschil tussen roomboter en plantaardige margarine.
Roomboter is een natuurlijk product, in tegenstelling tot plantaardige margarine. Uiteraard bevat ook roomboter verzadigd vet, zoals alle dierlijke producten. Een groot deel van die vetten zijn echter enkelvoudig verzadigde vetten die tot de gezonde vetten behoren, en de hoeveelheid transvet in roomboter is minimaal en van natuurlijke aard. Deze transvetten zijn niet slecht voor de gezondheid in tegenstelling tot trasvetten die zijn ontstaan door een chemisch proces tijdens het verharden van onverzadigde vetten. Helaas zijn er nog steeds veel mensen die voor margarine kiezen omdat ze denken dat alles wat dierlijk is per definitie slechter is dan plantaardig. Dat geldt niet voor alle producten.
Transvetten
Afgelopen decennia werd ons nadrukkelijk verteld dat we beter margarine kunnen eten om hartproblemen te voorkomen. Vooral mensen met een hoog cholesterolgehalte geloven de reclames waarin wordt verteld dat margarine beter is. Het blijkt heel moeilijk om een eenmaal verworven overtuiging te veranderen. Daarom kunnen veel mensen er niet in geloven dat roomboter beter is dan margarine. Ze eten al jaren margarine, staan misschien zelfs onder controle bij een hartspecialist en krijgen allerlei klachten zonder te weten dat margarine daar één van de boosdoeners van is. En ze stappen niet op roomboter over omdat ze denken dat dat ongezond is Vooraanstaande cardiologen hebben aangetoond dat verzadigd vet zoals in roomboter veel minder slecht is dan de transvetten die margarine bevat. Tijd dus om de angst om roomboter te gebruiken los te laten.
“Verzadigd vet vormt geen probleem voor ons hart”
“Verzadigd vet vormt geen probleem voor ons hart, terwijl producten met een laag vetpercentage meestal boordevol suikers zitten. Boter is niet zo slecht voor ons hart als het wordt beweerd”. Dat stelt cardioloog Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital Londen in het vooraanstaande medische tijdschrift het British Medical Journal. Hij voegt eraan toe, dat het tijd is om de mythe te doorbreken. De hartspecialist zegt tevens dat statines (cholesterolverlagende medicijnen) massaal worden voorgeschreven omdat de regering is geobsedeerd door de wens om cholesterol te verlagen en hartziekten te verminderen. In de praktijk blijkt, dat de bijwerkingen van de medicijnen nadelig zijn voor de miljoenen mensen die ze iedere dag innemen en dat zij de voordelen overschaduwen.
Verzadigde vetten elimineren verhoogt risico op overlijden
Transvetten die in fastfood, bakproducten en margarine worden getroffen, vormen een probleem, schrijft Malhotra in het British Medical Journal. Maar verzadigde vetten in roomboter, kaas en vlees is een ander onderwerp.
De volharding dat de verzadigde vetten moeten worden geëlimineerd uit ons voedingspatroon hebben het risico op cardiovasculaire ziekten (hart- en vaatziekten) juist verhoogd. Er overlijden wereldwijd jaarlijks naar schatting 17 miljoen mensen aan deze ziekten. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat er geen verband is tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatzieken. “Verzadigde vetten hebben juist een beschermende werking”, aldus Malhotra. Hij voegt eraan toe, dat het verschil maakt uit welke producten we verzadigd vet binnenkrijgen. Roomboter bevat onder andere vitamine D, calcium en fosfor. Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan een hoger risico op hartziekten. Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk. Uiteraard kunnen we vitamine D, calcium en fosfor uit andere voedingsmiddelen halen zoals verse groenten, noten en vis, maar hier gaat het erom dat roomboter meer voordelen heeft ten opzichte van plantaardige margarine dan de laatste tijd werd gedacht. Bewerkt vlees is gelinkt aan een grotere kans op hartziektes en diabetes, maar dat geldt niet voor puur onbewerkt vlees. Bewerkt vlees bevat veel toevoegingen zoals E-nummers en suiker. En dat maakt de bewerkte producten ongezond en schadelijk voor ons lichaam.
Toegevoegde suikers
Malhotra zegt dat mensen ten onrechte denken dat vetarme producten beter zijn voor hun gezondheid of dat ze hen helpen om af te vallen, terwijl de meeste vetarme producten boordevol toegevoegde suiker zitten. Hij heeft uitgerekend dat bijvoorbeeld ieder pak van een halve liter melk met 0% vet en een smaakje gemiddeld 15 theelepels toegevoegde suiker bevat. Dat komt erop neer dat mensen die zo’n product dagelijks consumeren gemiddeld 75 theelepels suiker per dag binnenkrijgen. Volgens Malhotra zijn pure roomboter en onbewerkte kaas beter dan vetarme broodsmeersels. In plaats van statines innemen zouden mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zich moeten houden aan een voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groente, olijfolie, noten en vis. In Groot-Brittannië slikken acht miljoen mensen geregeld statines. Al deze medicijnen lijken geen effect te hebben op het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten. De cardioloog zegt: “In plaats van het innemen van medicijnen om het cholesterol te verlagen, zouden we niet beter een echt voedsel serveren?”
Al met al zijn natuurlijke producten altijd beter dan bewerkte. Biologische roomboter is dan ook een betere keuze. Maar ook hier geldt een regel: alles met mate. Het nadeel van roomboter is dat die lactose bevat. Alleen mensen met darmproblemen en lactose-intolerantie kunnen daar last van krijgen. Maar daar zijn gelukkig de oplossingen voor. Lees daar mijn andere blog over: Roomboter en Ghee.
Bron: British Medical Journal
Wil je leren hoe je roomboter het beste kan combineren, lees dan mijn boek
Wil je de kracht van De Levensstijl Methode binnen een week al ervaren, meld je dan aan voor mijn online programma Dreambody Guide en bereik je doelen in 12 weken!
Wil je weten of Dreambody Guide iets voor jou is, laat je dan inspireren door succesverhalen van andere mensen die het online programma hebben gevolgd of nog steeds aan het volgen zijn…
Zorg goed voor je lichaam en koester je gezondheid! Alleen met een gezond lichaam kun je het leven van je dromen creëren. Ga ervoor!
Reacties
Riet Dohmen schreef op 8 oktober 2015:
Daar ben ik het helemaal mee eens ik ben 76 jaar en gebruik mijn hele leven roomboter
Jeanette schreef op 2 oktober 2015:
Grappig, dit vertelde m'n scheikunde leraar 30 jaar terug al :-)
Wijnand f. Charité schreef op 30 september 2015:
Dit krijg als je bedrijven zoals Unilever (margarineproducent van huis uit)laat onder zoeken wat de voordelen op roomboter zijn tegenover margarine.zoals in de jaren 50 wel nu ik gebruik de laatste 30 jaar alleen roomboter, Ossewit frituurvet zonnebloemolie voor mijn groente en olijfolie voor Italiaanse gerechten en heb geen hart klachten en ook in de periode dat ik overgewicht had geen hartklachten maar wel een sterk hart ook deo ik niet aan gezondheidsrage's maar ik eet heel afwisselend een let op dat ik niet te veel suikers en koolhydraten gebruik eigenlijk eet gewoon wat de voedingleer omschrijft. En volgens onderzoeken van voor bestraling en onderzoeken voor een zware operatie ben ik een goede conditie !!!
Marijke van Iperen schreef op 28 september 2015:
Eet al tientallen jaren roomboter op brood.
Mijn cholesterol is prima. Ben nu 76 jaar.
Hennie Witting Stock schreef op 27 september 2015:
Mijn man gebruikt bevel pro activ, in verband,met cholesterol, ik gebruikt echter biologische roomboter, limit min veel beter Dan namaak eten, ik houd van biologische producten
« vorige 1 2
Er zijn nog geen reacties.
Plaats een reactie