In mijn vorige blog Hartspecialist: “Roomboter is beter dan margarine” heb je waarschijnlijk al gelezen dat roomboter veel beter is dan (plantaardige) margarine. Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën die worden gehard. Tijdens dat proces ontstaan er transvetten die schadelijk zijn voor ons lichaam.
Pure roomboter heeft een hoge voedingswaarde
Roomboter bevat ook een heel klein percentage transvetten, maar dat zijn transvetten die van nature in vlees en zuivelproducten voorkomen. Ze zijn veel minder slecht voor onze gezondheid dan de transvetten die ontstaan zijn tijdens het hardingsproces van plantaardige oliën.
Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de onnatuurlijke transvetten zelfs kankerverwekkend zijn. Zodra ze ons lichaam binnenkomen, wordt ons immuunsysteem bovenmatig belast. Ons immuunsysteem beschermt ons namelijk tegen allerlei ziektes die vooral te maken hebben met de indringers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën, parasieten en schimmels. Denk bijvoorbeeld aan griep en verkoudheid. Als ons immuunsysteem niet sterk genoeg is om de indringers aan te vallen, dan kunnen die indringers nadat ze van de afweer van ons lichaam gewonnen hebben, ons immuunsysteem verder verzwakken. Dat verslechtert onze gezondheid in haar geheel.
Pure roomboter is een natuurlijk product. En alles wat natuurlijk is, is beter voor ons lichaam en onze gezondheid. Ik maak hier geen onderscheid tussen biologisch en niet biologisch, want het spreekt voor zich dat biologisch meestal beter is. Bovendien heeft roomboter een hoge voedingswaarde. Roomboter bevat namelijk vitaminen A, D, E en K en veel mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium. Je weet misschien dat je botten grotendeels uit calcium (kalk) en fosforzouten bestaan, naast fluor en lijmstoffen. Als je voldoende van deze mineralen binnenkrijgt en opneemt, blijven je botten sterk en minder kwetsbaar. Na een eventuele breuk herstellen ze dan ook veel sneller.
De bovengenoemde vitaminen en mineralen in roomboter zijn natuurlijk en kunnen optimaal door ons lichaam worden opgenomen. Dat in tegenstelling tot kunstmatige ofwel synthetische vitaminen en mineralen die ons immuunsysteem overbelasten omdat ze door ons lichaam niet herkend worden als lichaamseigen.
Wat is ghee?
Ondanks alle goede eigenschappen van roomboter, is er een product, gemaakt van roomboter, dat nog beter is dan de roomboter zelf. Dat is ghee. Ghee ofwel geklaarde boter neemt alle voordelen van de roomboter over, maar niet de nadelen. Over de nadelen lees je verderop. Ghee is dus een zuiver en gezond alternatief voor roomboter.
Ghee wordt steeds bekender in de westerse wereld, maar er zijn nog steeds veel mensen die niet weten wat het is. Terwijl in het oosten ghee heel bekend is en al eeuwenlang wordt gebruikt, onder andere als bakvet.
Wat is ghee? Ghee is geklaarde boter, dat betekent dat de eiwitten zoals caseïne, lactose (melksuiker) en andere bestanddelen uit de boter zijn verwijderd. Ghee is zuiver, zacht van smaak en geschikt om verhit te worden. Bij hoge verhitting komen er geen schadelijke stoffen vrij. Dus ideaal voor bakken, braden en zelfs frituren. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van roomboter. Op laag vuur bakken in roomboter kan ook. Maar als je roomboter sterk verhit, ontstaat er rook en je pan of koekenpan kleurt zwart. Dat gebeurt niet met ghee.
Bovendien is ghee erg smaakvol en het versterkt de smaak van kruiden en specerijen. Ghee kun je lang bewaren, zelfs buiten de koelkast. Zorg ervoor dat je een luchtdichte pot gebruikt om oxidatie te voorkomen en gebruik altijd een schone lepel. Ghee is verkrijgbaar bij diverse natuurwinkels, maar je kunt het ook zelf maken.
Caseïne en lactose in roomboter
Nog even over caseïne en lactose. Ze zijn in roomboter in kleine hoeveelheden aanwezig. Caseïne en lactose kunnen je darmslijmvlies irriteren en daarmee je immuunsysteem ondermijnen. Dat gebeurt altijd in combinatie met andere factoren, zoals te veel suiker eten. De slijmvliezen in je darmen maken namelijk onderdeel uit van je immuunsysteem. Als je redelijk gezonde darmen hebt, krijg je geen last van het eten van roomboter, als je dat met mate eet. Overmatig eten is altijd slecht en dat geldt voor alle producten, ook voor gezonde producten, want met te veel wordt je lichaam altijd overbelast. Als je wel last hebt van je darmen of als je een slechte stoelgang hebt, dan zou je beter geklaarde boter kunnen gebruiken tot je darmen zijn hersteld en weer optimaal werken. Maar ook als je gezonde darmen hebt, is geklaarde boter ideaal voor je gezondheid.
Voordelen van Ghee voor onze gezondheid
Ik ben zelf dol op ghee. Door mijn afkomst ben ik van kinds af aan al bekend met dit fantastische product dat veel voordelen heeft voor onze gezondheid en veel mogelijkheden biedt voor gebruik. Je kunt ghee zelfs op je brood smeren. Ghee is goed voor je spijsvertering en bevordert een gezonde eetlust. Een gezonde eetlust – ik bedoel hier geen eetbuien – is erg belangrijk voor de productie van enzymen om je voedsel af te breken. Als je geen gezonde eetlust hebt, worden geen of te weinig enzymen afgescheiden en wordt je voedsel dus niet optimaal afgebroken. Ook voor je stoelgang is ghee ideaal. Als je last hebt van constipatie, neem dan dagelijks op je nuchtere maag gedurende een paar weken 1 theelepel ghee. Drink of eet pas 20 minuten later zodat de ghee zijn werking in je lichaam kan doen.
Al met al is ghee ideaal om voor het bakken te gebruiken en roomboter kun je met mate op je brood nemen. Zorg er wel voor dat je je brood op de juiste wijze combineert als je van alle voordelen en de voedingswaarde van roomboter wilt profiteren. Brood met boter en vleeswaren is geen gezonde keuze. Over de juiste combinaties kun je uitgebreid in mijn basisboek De Levensstijl Methode lezen.
Morgen deel ik een recept hoe je ghee zelf kunt maken.
Als je mijn berichten en tips niet wil missen, like mijn Facebook pagina. Dan zie je mijn nieuwe berichten, recepten en tips die ik deel in je nieuwsoverzicht.
Reacties
Erica schreef op 4 november 2017:
Brood met boter en vleeswaren is geen gezonde keuze zeg je. Waarom is dit zo en wat adviseer je mij dan om mijn kind mee naar school te geven als lunch?
GilbertoJuicy schreef op 18 juni 2018:
I often visit your blog and have noticed that you don't update
it often. More frequent updates will give
your page higher authority & rank in google.
I know that writing articles takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo's
tools which will shorten the time of creating an article to a couple of
seconds.
Asja Tsachigova schreef op 4 november 2017:
Dat heeft te maken met de spijsvertering. Deze combinatie veroorzaakt gisting in de darmen. Het hele proces is niet in het kort uit te leggen. In mijn boek 'De Levensstijl Methode' kun je hier uitgebreid over lezen.
Voor de lunch voor je kinderen kun je verschillende spreads en carobepasta proberen. Veel kinderen vinden dat lekker.
at schreef op 17 oktober 2017:
Kunt u aangeven of Ghee proteïne bevat? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.
Asja Tsachigova schreef op 4 november 2017:
Heel weinig, ongeveer 0,5 gram per 100 gram ghee.
Marit schreef op 12 augustus 2017:
Geweldig product ghee.
Ik maak het nu al een poosje, meestal een flinke voorraad van 6 pakjes biologische boter. En daar ben ik dan wel even mee bezig.
Wat ik wel jammer vind is dat je er geen lekkere jus van kan maken.
Heb jij daar een oplossing voor? Maar natuurlijk geen pakjes!
Groetjes,
Marit
Asja Tsachigova schreef op 12 augustus 2017:
Ik heb er zeker een oplossing voor, Marit. Ik heb een tijdje geleden op verzoek van iemand een gezonde en lekkere jus gemaakt waar ik ook ghee gebruik, maar kwam er nog niet aan toe om het recept te delen. Deze maand gaat het mij niet lukken vanwege een strakke deadline met een project. Maar in september zal ik het recept op de website plaatsen. Houd mijn website en/of Facebook pagina in de gaten.
Groetjes, Asja
Asja Tsachigova schreef op 13 november 2017:
Yvette, via deze link vind je het recept https://www.delevensstijl.nl/recepten/ghee-geklaarde-boter
Yvette schreef op 31 oktober 2017:
Heeft u al het recept? En zo ja, heeft u een link voor mij?
Wil de graaff schreef op 16 september 2017:
Lekkere jus. Toevoeging vn tomaatje uitje. Mosterd.
Soja. Gedroogde uitjes. Lente uitjes , tomatenpuree. Evt. Hiervan uitzoeken. Heerlijk
Marjan Laqueuille-Pennings schreef op 8 mei 2017:
Finck Natuurkost vind ik de lekkerste, je kan het ook prima op brood eten.
Niet alle Ghee's zijn ook voor op brood, ben benieuwd naar je eigen recept, dat ga ik zeker proberen.
Dank
Marjan
Asja Tsachigova schreef op 15 november 2015:
Kokosolie is ook gezond als het ongeraffineerd is, maar ghee is beter.
Gerda schreef op 6 oktober 2015:
Is kokosolie net zo gezond als ghee?
Er zijn nog geen reacties.
Plaats een reactie