Het eten van seizoensgroenten en fruit heeft veel praktische voordelen, maar ook voordelen voor je gezondheid.
Tegenwoordig kunnen we vrijwel alle soorten groente en fruit het hele jaar door verkrijgen. De meeste groenten en fruit worden uit verschillende werelddelen geïmporteerd. De winkelschappen bieden continu een uitgebreide keuze. Dat lijkt heel erg fijn, maar naast dat groenten en fruit buiten het seizoen veel minder lekker smaken, is het telen ervan ook slecht voor het milieu.
Het eten van seizoensgroenten en fruit heeft de volgende voordelen:
- Je eet altijd lekker vers en dat proef je!
- Seizoensgroenten en fruit hebben een hoge voedingswaarde.
- Het biedt je veel variatie van maand tot maand op een natuurlijke manier.
- Dankzij het grote aanbod zijn de groenten en fruit van het seizoen minder prijzig.
- Het milieu is er ook bij gebaat aangezien er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van energie voor het stoken van kassen en het vervoeren van de voedingsmiddelen over lange afstanden per vliegtuig, boot of vrachtwagen. Bovendien zijn de geïmporteerde groenten en fruit onrijp geoogst waardoor ze een lagere voedingswaarde hebben.
Tips:
- Het is altijd goed om met je groenten en fruit te variëren om voldoende verschillende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Per seizoen zijn er genoeg verschillende groente- en fruitsoorten.
- Kies voor biologische seizoengroenten en fruit als het mogelijk is. Biologische producten bevatten geen of minder chemische afvalstoffen die je immuunsysteem en je uitscheidingsorganen overbelasten.
- Je kunt een Groente- en Fruitkalender gebruiken om milieuvriendelijke groenten en fruit uit te zoeken. Kijk op de kalender hieronder.
Welke Nederlandse groente -en fruitteelt heeft in april en mei het minste energieverbruik en de hoogste voedingswaarde?
April
Groente: Andijvie, Aardappelen, Komkommer, Lamsoren, Paksoi, Prei, Raapstelen, Rabarber, Radijs, Rode biet, Tomaat, Veldsla, Witlof, Witte kool, Wortelen
Fruit: Appel, Peer, Grapefruit, Druif, Sinaasappel, Mango
Mei
Groente: Andijvie, Asperges, Bloemkool, Doperwten, Koolrabi, Paddenstoelen, Prei, Rabarber, Sla, Spinazie, Spitskool, Uien, Wortelen
Fruit: Appel, Aardbeien, Banaan, Pompelmoes, Sinaasappel
Bron: Groente- en Fruitkalender
Reacties
Richelle schreef op 21 april 2017:
Ik vind groenten en fruit zo belangrijk bij het dagelijks eten. Ik merk echt verschil als ik veel of er weinig van eet. Zelf ben ik dol op asperges en ben blij dat het seizoen weer is begonnen.
Er zijn nog geen reacties.
Plaats een reactie